En lektion i golvslipning

Hej och välkommen till detta spännande inlägg om golvslipning! Nu ska vi gå igenom hur man slipar golv steg för steg, sedan kan du göra det som ett proffs!

Golvslipning är ett roligt sätt att få ditt golv att se bättre ut. Det finns många olika typer av behandlingar, men de allra flesta har samma grundprincip – man slipar ner golvet tills det blir jämnare och snyggare. Innan man slipar alltså ska man ta bort eventuella slagg från ytan med en maskin som heter stegbordsslipmaskinen, eller ännu vanligare slippapper. Slippappret man använder är oftast i korn 240 eller 320, och det finns många olika storlekar. Det kan vara bra att börja med den största slippappret du har, så att du inte behöver byta dit större för snabbt. En gammal rekommendation, speciellt från golvmästare till andra golvmästare innebär att alltid slipa uppåt – det vill säga att man bara slipar åt en kant av rummet mot en annan. Då undviker man att den andra kanten blir snabbare slitet än den första, och riskerar istället att de båda delarna blir lika. Det finns ingen som helst anledning att inte göra detta – när du slipat ett av dina rum så kan du alltid skapa mönster genom att bara låta en vända vara behandlad och den andra inte.

Likaså är rutten genom rummet viktig, speciellt i större områden. För de flesta golv brukar 120 graders riktning vara vanligast, men du kan göra det åt vilket håll du vill. Detta innebär att du börjar med en vända och fortsätter så långsamt att man inte ser mönstret i dina strimmor som slippappret ger upphov till. Det finns två typer av golvslipning, nämligen friktionsslipning och slippapprets slipning. Detta ska vi kika närmare på i nästa lektion. Så, fortsätt att följa mig, och ni blir snart värsta proffsen!

Kaj A i Djursholm

Du gillar kanske också...